Történet

A Szentendrei út Duna felőli oldalán gyárkémény emlékeztet a múltra. A kémény oldalán lévő méretes PP CENTER felirat a jelen, és a jövő törekvéseit jelképezi. Az Óbuda szívében lévő területen, a múlt században létesített ipartelepeken az 1990-es évek elején egy csapásra megszűnt a munka. A dolgozókat elbocsátották, az amúgy is válságos állapotban lévő gyárépületek pusztulásnak indultak.

Ma több száz ember indul el reggelente a PP Center Üzleti Központba, az egykori textilgyár területén található munkahelyére; irodákba, üzletekbe, raktárakba, több száz vállalkozó, művész, kisiparos, kereskedő, akik itt találtak új otthonra, innen irányítják a megélhetést nyújtó vállalkozásaikat. Többségüknek talán nincs is tudomása arról, hogy a korszerűsített belső infrastruktúrával működő „falu a városban” létesítmény nem is olyan régen, egy elhagyatott gyártelep volt, porig bombázva, amit felzabált a változó idők tűzvörös rozsdája. A magyar textilipar Atlantisza a rendszerváltás óceánjának koromsötét mélyén rekedt. A hangyabolyt elhagyták a hangyák. A beton repedéseiből előtört a gaz.

Az anyag azonban nem vész el, ha jó kezekbe kerül. Az új tulajdonosok megtehették volna, hogy porig rombolják az épületeket és a helyükre újakat húznak fel, de nem így tettek. A nehezebb utat választották. A munka, az alkotás, a formálás útját. Nekiláttak, hogy négyzetméterről négyzetméterre új életet leheljenek a „halott város” épületeibe. Be akarták indítani a szívdobogását.

Az 1908-ban alapított gyár minden helyisége nyolcvan évig élt, dolgozott és szolgált. Több, mint 15 év lelketlenség után a központ újra megtelt élettel. Ahogy elkészült egy helyiség, egy épületrész, egy ház, jöhetett a következő, újabb és újabb „városrészek”.

A helyreállított épületekbe beköltöző cégek új lendületet adtak a további munkához. Immár neves cégek, mint az Hír TV, Extreme Digital, Gelbert és Monobit Nyomda, Libri és több mint 150 cég érezheti a PP CENTER-t saját várossá fejlődő falujának.